Kmen baobabu je tak mohutný proto, aby mohl obsahovat co nejvíce vody, někdy je to i více než sto tisíc litrů. Takové množství vody pomáhá baobabům přečkat dlouhá období sucha v oblasti.
Ovoce na baobabu roste vzhůru nohama a nachází se uvnitř tvrdých částí. Je citrusové chuti a velmi bohaté na vitamíny a minerály. Ovoce z baobabu se používá podle tradičních afrických receptur na přípravu lahodného, kyselého a velice zdravého nápoje, který popíjejí hlavně těhotné ženy, děti a starší lidé. Ve východní Africe se konzumuje usušená dužina ovoce z baobabu. Dužina se namáčí do cukrové polevy, která mívá červenou barvu. Bývá také prodávána v balíčcích ve formě sladkokyselých bonbónů. Dužina z ovoce se též konzumuje čerstvá nebo je možné ji přidávat do sladkých ovesných kaší. Místy se dužina přidává do piva z cukrové třtiny během výroby pro lepší zkvašení.
Semena z ovoce baobabu bývají využívána jako zahušťovadlo do polévek. Také se nechávají
o kvasit pro přípravu koření
o praží se k okamžité spotřebě
o lisují se pro získání oleje ze semen
Jak baobab našemu tělu prospívá?
Má vysoký obsah aminokyselin– jsou důležité pro regeneraci těla:
§ lysin podporuje růst, vývoj a udržování stavby těla
§ izoleucin napomáhá regeneraci svalů a také při únavovém syndromu svalů
Obsahuje široké spektrum vitamínů:
§ vitamín A podporuje správný růst kostí a zubů, přispívá ke správné funkci imunitního systému, zlepšuje zrak a má antioxidační účinky
§ vitamíny B, které jsou prospěšné ke správné funkci nervového systému
§ vitamín C, který má antioxidační účinky, chrání buňky v těle a zdraví kardiovaskulárního systému, přispívá k rekonvalescenci a zároveň napomáhá imunitnímu systému, udržuje zdraví kostí, zubů, chrupavek, dásní a kůže, podporuje energetický metabolismus a přeměnu stravy v energii, také podporuje absorpci železa z potravy
Je bohatý na minerály:
§ fosfor je potřebný pro strukturu zubů, kostí a buněčných membrán
§ železo napomáhá tvorbě krve