Vitamín A a vitamín C
Černý rybíz patří k ovoci, v jehož plodech je zastoupeno mnoho vitamínu C a provitamínu A. Jsou to jedny z nejdůležitějších látek pro biochemické pochody v našem organismu, s nimiž jsme schopni zvládat veškeré náročné denní činnosti, a zároveň tělu dopřát obnovu buněk a všechny další regenerační procesy. Bez těchto vitamínů nelze udržet pevné zdraví, a zvláště dnes, v tak náročné době plné stresu.
Béčka na nervy
V černém rybízu nechybí ani většina B komplexu, tedy vitamínů označovaných jako „béčka“, s nimiž udržujeme v dobrém stavu mozek, nervovou soustavu, ale i vnitřní orgány, jako jsou játra či ledviny.
Je bohatý na rutin
Rutin je označován jako vitamín P, je to látka nezbytná pro podporu udržení pevnosti a dostatečné elasticitě cév, tedy veškerých žil, tepen a krevních vlásečnic, které zásobuje naše srdce okysličenou krví. Bez rutinu se budou cévy lámat, praskat a nebudou schopné vyživit všechny části těla včetně těch periferních, jako je pokožka, nehty a vlasy.
Velké množství rutinu najdete v pohance a právě v černém rybízu, takže vám můžeme doporučit konzumaci obou těchto plodin. Máte-li možnost sklízet černý rybíz na vlastní zahrádce, je to asi ta nejlepší volba, ale nemáte-li takové štěstí, můžete vsadit i na kvalitní rybízový sirup nebo džem. Podstatné je, aby neobsahovaly rafinovaný řepný cukr a chemické konzervační látky syntetického původu.
Výhodou rybízových sirupů je i jejich chuť, jsou osvěžující a vhodné pro každodenní pitný režim, který je mnohem zdravější, než s limonádami slazenými cukrem a umělými sladidly. Kromě nápojů jej lze využít i pro výrobu domácí zmrzliny, pudinků, palačinek, lívanců, ovocných kaší a koktejlů. Můžete jej přidávat dětem do kvalitní, filtrované pitné vody nebo třeba do minerálky Magnesia, která je zároveň dobrým zdrojem ionizovaného hořčíku.