Stévie je přírodní sladidlo, které původem pochází z Paraguaye, kde bylo objeveno domorodými kmeny. Proč se ale tato vzácná rostlina dostala posléze i k nám a proč je nyní hojně využívaná? Pojďme se společně podívat, proč bychom jí měli upřednostnit před bílým rafinovaným cukrem.
Toto speciální sladidlo je k dostání v několika různých formách a je jen na vás, jaké dáte přednost. Známá je tekutá stévie https://www.nakliceno.cz/stevie/, ve formě kapslí nebo jemného prášku, který je na první pohled k nerozeznání od moučkového cukru. Právě toto přírodní sladidlo, i když je na první pohled od běžného rafinovaného cukru k nerozeznání, se liší až dost. Jedná se o opětovanou rostlinu nejenom dietology a odborníky na zdravou výživu, ale i samotnými diabetiky, kteří jí mohou užívat jako náhradu za běžnou sacharózu.
Jak mohou mít ale lístečky rostlinky vůbec takovou moc, aby nahradily kostky sladkého cukru. Listy této rostliny jsou několikanásobně sladší než rafinovaný cukr a jemný prášek, který se z nich připravuje až několika set násobně. Pro oslazení kávy nebo čaje, do spousty receptů vám proto stačí opravdu jen velmi nepatrné množství. Toto sladidlo má i dlouhou životnost, vydrží vám i několik let a tak se jedná opravdu o dobrou investice, které nebudete litovat.
- Bez kalorií
Osladit život si můžete i bez přebytečných kalorií, věděli jste to? Nemusíte přitom nutně sáhnout po umělých sladidlech, které rozhodně nejsou o nic zdravější a ve výsledku po nich máte akorát větší chuť na sladké nebo vás trápí pocit hladu. Rozhodně se nejedná o zázračný produkt, díky kterému se vám podaří zázračně hubnout, ale na druhou stranu po něm zase nepřiberete ani deko.
- Možnost pro diabetiky
Nesmíte ze zdravotních důvodů cukr a z umělých sladidel už je vám nevolno? Sáhněte po stévii, sice si budete muset nejprve zvyknout na její netypickou chuť, ale velmi rychle vám zachutná.